Логотип

Білгород-Дністровська міська територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

31.10.2024 14:54

Ботулізм: причини, симптоми та профілактика

3afa926f-fcf1-447b-96d0-8618789ee7da.png

Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до летального результату.

Що таке ботулізм?

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.

Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

ЗВІДКИ ЙДЕ ІНФЕКЦІЯ?

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби.

Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

 Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

БОТУЛІЗМ: ОСНОВНІ СИМПТОМИ

- нудота;

- блювота;

- характерний біль у животі;

- рідке випорожнення без патологічних домішок;

- порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів);

- спрага, сухість слизових оболонок;

- розлад ковтання;

- може змінитися тембр голосу;

- сильний головний біль;

- запаморочення;

- безсоння;

- загальна слабкість;

- підвищення температури тіла;

- відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологійдомашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:

- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

- м'ясних та грибних консервів;

- консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

- якщо є сумніви у якості продуктів.