Логотип

Білгород-Дністровська міська територіальна громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

10.09.2024 17:35

Прес-конференції очільниці Управління освіти Олени Принц

7ddf0b2b-917a-4a2f-a12b-d3d40cb58990.jpg

10 вересня начальниця Управління освіти Білгород-Дністровської міської ради Олена Принц провела прес-конференцію з питань організації освітнього процесу у 2024/2025 навчальному році.

Спілкуючись з представниками місцевих медіа, керівниця Управління зазначила, що всі заклади освіти міста Білгорода-Дністровського розпочали новий навчальний рік організовано та відповідно до вимог чинного законодавства. Спільними зусиллями міської влади та освітян в цілому створені безпечні умови для забезпечення навчання дітей офлайн.

Разом з тим, на сьогодні не всі заклади загальної середньої освіти міста мають відповідні укриття, і для вирішення даної проблеми міською владою вживаються відповідні заходи.

І. Безпечні умови школярів

Управлінням освіти в рамках виконання постанови Кабінету Міністрів України від 28.04.2023 №419 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах, що надають загальну середню освіту» у поточному році в системі DREAM (платформа, де реєструються проєкти і яка забезпечує прозорість використання коштів) були зареєстровані проєкти:

  • «Нове будівництво споруди подвійного призначення з властивостями ПРУ ЗЗСО №4 вул. Ізмаїльська,130, м. Білгород-Дністровський Одеської області»;
  • «Нове будівництво споруди подвійного призначення з властивостями ПРУ ЗЗСО №6 вул. Кишинівська,74, м. Білгород-Дністровський Одеської області».

За результатами національного конкурсу Управління освіти, відповідно до наказу МОН від 16.05.2024 №693 «Про погодження переліку об’єктів для фінансування за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах, що надають загальну середню освіту, у 2024 році» проєкт будівництва споруди подвійного призначення з властивостями ПРУ ЗЗСО №4 погоджений на співфінансування з бюджету міської територіальної громади у розмірі 10 відсотків на кошторисну вартість 34 млн. 319, 742 тис. грн.  

На даний час укладено договір підряду від 06.08.2024 року на два роки між Управлінням капітального будівництва міської ради та відповідним приватним підприємством «АРПРОЕКТБУД».

Завершення будівництва даного проєкту надасть можливість учасникам освітнього процесу навчатися в очному режимі в одну зміну в двох корпусах закладу освіти.

Будівельні роботи розпочалися.

На даний час розглядається питання участі у міжнародних проєктах щодо облаштування найпростішого укриття в ЗЗСО №6.

ІІ. Харчування

З метою вдосконалення матеріальної бази харчоблоків закладів освіти у системі DREAM протягом 2024 року Управлінням освіти були зареєстровані проєкти капітальних ремонтів харчоблоків закладів загальної середньої освіти міста №4 та №7.

Відповідно до розпорядження КМУ від 13.08.2024 №763-р Білгород-Дністровській міській територіальній громаді виділена субвенція у розмірі 22 млн. 357,5 тис. грн. на реалізацію проєктів «Капітальний ремонт харчоблоку ЗЗСО №7» - кошторисна вартість 19 млн. 769,3 тис. грн., та «Капітальний ремонт харчоблоку ЗЗСО №4» - кошторисна вартість 2 млн. 588,2 тис. грн.

Умови співфінансування з місцевого бюджету 20 відсотків від загальної вартості.

«…Звісно, нам би хотілося модернізувати харчоблоки в усіх школах міста, але в умовах отримання субвенції прописано, що він виділяється не для всієї системи освіти, а для однієї зі шкіл. Ухвалено рішення для ЗЗСО №7. Насамперед тому, що ця школа найбільша за потужністю харчоблоку, розрахована на 1000 учнів, крім того Програмою реалізації Стратегії реформування системи харчування в закладах освіти міста на період до 2027 року вона визначена опорною школою, яка готує та організовує підвіз готової продукції для декількох шкіл…», - зазначила О. Принц.

Крім того, протягом 2023/2024 навчального року за кошти місцевого бюджету поновлено та придбане новітнє технологічне обладнання та відремонтовано приміщень харчоблоків на суму біля 2,8 млн. грн., а саме: тістозмішувач, холодильні, морозильні камери, пароконвектомати у комплекті, овочерізки, плити електричні, міксери планетарні, холодильники, сковорідки, столи виробничі, шафа для хліба, ноутбук, принтер, марміт 2-х страв, фронтальна посудомийна машина, прилавок холодних закусок, ваги, стелажі для сушки посуду, термоси для транспортування тощо.

Олена Принц зазначила, що харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста організовано відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування», Закону України «Про освіту». Щорічно виконавчим комітетом міської ради приймається рішення щодо вартості харчування в закладах освіти.

Так, у 2024 році встановлена вартість харчування у закладах загальної середньої освіти міста за кошти місцевого бюджету (гарячий сніданок) для учнів 1-4-х класів у розмірі 37 грн. 50 коп., та дітей пільгового контингенту 5-11 класів (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей, діти з особливими освітніми потребами, діти з інвалідністю, діти внутрішньо переміщених осіб, діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України) на суму 42 грн.

Загальна кількість учнів, які отримували харчування протягом 2023/2024 навчального року складала 1425 дітей 1-4 класів та пільгової категорії.

У новому 2024/2025 навчальному році кількість учнів 1-4 класів без пільгового контингенту складає 1501 дитина, а учнів пільгового контингенту – 379.

На 2024 календарний рік з міського бюджету було виділено на харчування всіх дітей - 5 млн. 985,8 тис. грн., і це дало змогу забезпечити безкоштовне харчування протягом минулого навчального року, який закінчився у червні, як дітей пільгової категорії, так і учнів 1-4 класів.

На сьогодні вже використано 4 млн. 276,9 тис. грн., і, на жаль, якщо й надалі забезпечувати безкоштовне харчування дітей 1-4 класів та пільгової категорії, то до кінця 2024 року потрібно виділення додаткового фінансування з міського бюджету у розмірі щонайменше 4,2 млн. грн.

Тому, відповідно до вимого законодавства, безкоштовне харчування в закладах загальної середньої освіти міста з початку нового навчального року забезпечене лише для дітей пільгової категорії.

 «…Так, справді, цього року місцевий бюджет не в змозі оплатити харчування учнів початкової школи. Але ми маємо думати не тільки про сьогоднішній день, а й про перспективу. Ми годували дітей раніше і будемо годувати надалі, коли з'явиться така можливість. І в нас має бути для цього міцна матеріальна база…», - завершила свій виступ О. Принц.

Відео версія прес-конференції за посиланнями:

https://www.facebook.com/pershiymunicipalniy/videos/1552483688691879

https://youtu.be/-JUdwsYe2qw?si=h01ksCAXZ9f78ouA